En bra tandhälsa är viktigt för att må bra

De tänder vi får efter vi tappat alla våra mjölktänder ska vi ha resten av livet. Det är jätteviktigt att se till att behålla sina tänder så länge som möjligt, och samtidigt tänka på att de ska vara fina. jag tänkte tipsa lite om hur man kan göra för att hålla sina tänder hela och snygga så länge som möjligt. 

  • Borsta tänderna: En självklarhet kanske. Men se till att borsta tänderna minst två gånger per dag. Jag borstar tre gånger, och ibland fler om jag ätit något som fastnar. Använd inte för hård borste och se till att tandkrämen inte har för mycket slipmedel. 
  • Använd tandtråd: Man kommer inte åt mellan sina tänder med en borste. Använd tandtråd efter varje borstning. Jag köper såna där med en tråd som sitter på en hållare, jättesmidigt. 
  • Tänk på vad du äter: Stenhårda godisar kan göra sönder dina tänder, och vissa maträtter kan fräta på dem. Ha koll på vad du stoppar i munnen!

Glöm inte att besöka tandläkaren

Oavsett hur bra man sköter sina tänder så är det omöjligt att veta om de faktiskt mår bra. Se därför till att besöka tandläkare en gång per år. Mer ofta om dina tänder är dåliga, och kanske 2 gånger på 3 år om du har bra tänder. Det finns tandläkare i hela landet så du behöver inte leta efter tandläkare i Kista, eller Luleå särskilt länge. Du kan gå till en privat, eller till folktandvården. Det viktiga är att du går! 

22 Jun 2019