Vi måste tänka mer hållbart

Jag läste i tidningen om en rapport från 70-talet där de redan då varnade för att vår planet inte kommer att klara av vår konsumtion. Nu har andra forskare kollat samma sak, och det visar sig att den prognos de hade för över 40 år sedan fortfarande verkar stämma. Med en stor skillnad - vi har mer brått om nu! 

Det gäller alltså att börja ställa om till en mer hållbar livsstil och ett sätt att göra det är att byta ut så många bilfärder man kan mot andra transportmedel. Man kan välja en modern elcykel som inte på långa vägar har lika stort klimatavtryck som en bil, och man välja att åka kollektivt för att få ner antalet fordon som rör sig. 

Alla måste hjälpas åt

"Lägg skatt på det, det hjälpte ju med plastpåsar hö hö hö...". Nej, lägg bara ner det snacket säger jag för det handlar inte om det. Plastpåseskatten har gett en ganska stor effekt redan, det sälj färre påsar av plast och fler väljer att använda tygpåsar. 

Företag måste dra ned på utsläpp och också ha tydliga analyser för hur deras verksamhet påverkar miljön. Men den stora massan - alltså vi, du och jag, är de som kan göra störst skillnad. Om vi alla hjälps åt att tänka mer hållbart så kommer vi att få en stor förändring. Jag hoppas bara att fler kommer att förstå hur bråttom det faktiskt är. 

28 Jul 2021